Aluminium contrabas

Een glimmend monster

aluminium contrabas

Alcoa

Inleiding aluminium contrabas

Over de aluminium contrabas wordt gezegd dat hij er niet alleen geweldig uitziet, maar ook een flink volume heeft. Een houten contrabas weegt flink wat – maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is het gewicht van een aluminium bas ongeveer gelijk aan dat van een houten bas. Ik heb nog niet op een aluminium contrabas gespeeld, dus ik kan me geen doorwrocht oordeel vormen over de klank. Ik vermoed wel dat de twee films hieronder een aardig indruk geven hiervan. Er zijn niet zoveel aluminium contrabassen in omloop, maar als hij gebruikt wordt, is dat meestal in de Rockabilly. Dan wordt er enthousiast op geslapt. Ik vind het wat moeilijker om bij slappen te horen wat voor toon het instrument nu precies heeft, dus ik ben blij met de filmpjes hieronder waarin geplukt wordt.

De geschiedenis

De contrabas op de eerste afbeelding is een Alcoa. Alcoa was de eerste alumium fabriek in de V.S. Tussen 1929 en 1934 maakte Alcoa 500 van deze bassen. In dezelfde periode bouwde ene Pfretzschner ook aluminium bassen in Markneukirchen, Duitsland. De Pfretzschners zijn generaties lang bekend geweest om hun strijkstokken. Het is mij niet gelukt om informatie te vinden over de specifieke Pfretzschner die de aluminium contrabas heeft gebouwd. Pfretzschner gebruikte schroeven en klinknagels, i.t.t. de manier waarop de Alcoa werd gemaakt; dat was één stuk gegoten aluminium. Op de eerste film speelt iemand op een Pfretzschner. Op een basforum dacht iemand, die de Pfretzschner nog niet kende, dat er kogelgaten in zaten. Ik vind dat Alcoa monster op de eerste foto ook wel lekker glimmen hoor, met zijn gladde, schroefloze bovenkant.

Aluminium double bass

Het gebruik van hout in de Pfretzschner

Pfretzschner werkte ook met hout. Dat maakt ze ook kwetsbaarder dan de Alcoa’s, die geen losse onderdelen hebben. In advertenties staat altijd dat de Pfretzschners zo zeldzaam zijn, wat daar waarschijnlijk mee te maken heeft. Des te opvallender is het, dat op de meeste youtube films op een Pfretzschner gespeeld wordt.

Pfretzschner aluminium contrabas

Pfretzschner

Sound en uiterlijk

De Alcoa lijkt meer naar metaal te klinken. Afgaande op de films hieronder en wat mensen erover zeggen die op deze bassen spelen, klinkt de Pfretzschner wat warmer, wat het gevolg zal zijn van het gebruik van hout bij de constructie. Maar de Pfretzschner mag dan wat beter klinken, niets kan wat mij betreft op tegen het spectaculair glimmende voorblad van de Alcoa. Dat hadden de mensen bij Alcoa zelf niet door: meestal werden de contrabassen overgeverfd met een soort imitatie houtkleur, zoals op dit filmpje. Brrrr.

Fake news

Het mooie verhaal dat Ford aluminium contrabassen bouwde die tijdens de tweede wereldoorlog werden gebruikt aan het front, is helaas een mythe. Ik heb ook een soortgelijk verhaal gehoord over Ampeg, die baby bassen gebouwd zou hebben voor gebruik aan het front tijden de Vietnam oorlog. Klopt ook niet.

Dave Gartland

Dave Gartland van Ali-Kat heeft ook een aluminium contrabas gebouwd, die er mooi uitziet (zie foto rechts of hieronder), ook door de golven op het bovenblad, die zijn contrabassen trouwens niet allemaal lijken te hebben. Het kost hem een jaar om zo’n bas te maken. Dave Gartland: ‘American made aluminum instruments are unique in the fact that they were seamlessly welded whereas the Europeans used rivets & screws. This single tell-tale identifier can be used to spot one from across the room. The Europeans used spruce bass bars, blocks and sound post platforms as well as Maple necks, whereas the American made instruments are entirely aluminum. It is our opinion that the European made basses, due to their construction, have a much better tone. The rivets allow luthiers the opportunity to disassemble the instruments for maintenance and repairs when needed.  The American made Alcoa basses are far stronger though and can withstand the rigors of time (and abuse) much better.’
Bron: doublebassguide.com.

Aluminium contrabas

De bas van Dave Gartland

De prijs

De Alcoa’s en de Pfretzschners kosten meestal rond de €900,-. Ik heb ook een Pfretzschner gezien die verkocht was voor tegen de €1500,-. Die was wel compleet gereviseerd.

Een bijzondere bas

Ik heb deze bas ook toegevoegd aan de Bijzondere Bassen galerij, want bijzonder is hij zeker!

Facebook

Facebook heeft ook een pagina voor aluminium bas enthousiastelingen.

De Pfretzschner contrabas video

De Alcoa contrabas video
De aluminium contrabas van Peter Simons

Een tijd geleden heeft Peter Simons een aluminium contrabs gebouwd en hij was zo vriendelijk me daarvan een foto reportage te sturen. 

Deze bas is afgelopen zomer gestolen. Je zou verwachten dat zo’n contrabas wel opvalt. Mail je Peter Simons als je hem gesignaleerd hebt?

Click of tap op een plaatje voor het galerij effect en soepel scrawlen.

Bass Peter Simons

Naar de volgende Baspagina.

Terug naar het Basoverzicht.