Het Philip Baumgarten Trio

Mooie jazz standards en eigen nummers

Philip Baumgarten Trio

Het Philip Baumgarten Trio

Het Philip Baumgarten Trio is een piano trio. De bezetting kan wisselen wat piano en drums betreft, maar het concept blijft hetzelfde. Voor het opnemen van de cd The Arrival heb ik Leonieke Vermeer (toetsen) en Matthuias van Olst (drums) gevraagd.

allaboutjazz.com

Een track van The Arrival is track van de dag geweest op allaboutjazz.com, de grootste en belangrijkste Amerikaanse jazz website en Jeannette (zie onder) was video van de dag op allaboutjazz.com, de belangrijkste Amerikaanse jazz site. Jeannette heeft daar tweemaal op de 5de, tweemaal op de 6de plaats en eenmaal op de zevende plaats gestaan van de meest bekeken video’s op verschillende ranglijsten. Jeannette is de naam van mijn moeder. Ik schreef dit nummer, dat aan haar is opgedragen, toen ze terminaal ziek was. Ze in nu helaas heengegaan.

Het Philip Baumgarten Trio - de cd The Arrival.

Mijn composities

Ik liep al jaren rond met het idee dat ik een jazz album wilde maken met mijn composities. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik niet volgens één bepaalde stijl hoefde te schrijven en gewoon kon opschrijven wat ik zelf het mooist vind. Alle muzikale invloeden waaraan ik was blootgesteld zijn in deze composities vertegenwoordigd. ik ben geboren in New York, maar heb ook in Zwitserland, Italië en Ghana gewoond.

Ghana

Vooral Ghana was een mooie muzikale ervaring. Als Ghanezen in die tijd bij elkaar op bezoek kwamen, gingen ze eerst zingen. Een paar mensen zongen een koortje en iemand anders soleerde daarbij met zang. Dus ik werd al op jonge leeftijd geconfronteerd met de schoonheid en initimiteit van gezamelijk improviseren.

Salsa

Toen ik in Groningen ging studeren, was mijn beste vriend een Surinamer die me Salsa liet horen. Ik vond het geweldige muziek en heb jarenlang in een salsa orkest gespeeld, wat vast te maken had met mijn muzikale ervaring in Ghana. Ook heb ik jarenlang een salsa workshoporkest geleid, waarvoor ik de arrangementen maakte en de muziek schreef.

Leonieke Vermeer, toetsen

Op zestienjarige leeftijd won Leonieke Vermeer, met de solopiano compositie My moods in de categorie muziek de landelijke Kunstbende finale. Aan het Noord Nederlands Conservatorium voltooide zij haar studie lichte muziek piano, met als aanvullend hoofdvak klassieke muziek. Daarnaast heeft zij gestudeerd aan de Musiklinjen in Stockholm, het Leeds College of Music en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met de band Rakia stond zij in de finale van the Dutch Jazz Competition van het North Sea Jazz Festival. Volgens een recensie deed zij ‘op de bewolkte namiddag de zon doorbreken’.

Mathias van Olst, drums

Behalve dat Matthias een smaakvolle, subtiele drummer is die heerlijk swingt, heeft hij twee eigenschappen die ik bijzonder waardeer. Ten eerste is hij een meester in de dynamiek; hij kan echt héél zacht spelen als de muziek erom vraagt en levendig spelen op andere momenten. Een tweede prachtige eigenschap: Matthias heeft de gave om zijn medemuzikanten beter te laten spelen. Met Matthias heb ik nog een aantal cd’s opgenomen, bijvoorbeeld Man wat een boudel door Klooster & Baumgarten, Full Moon door het Peter Massink Trio en Innamorato door Pot, Baumgarten & Friends. Een hele mooie samenwerking!

Koop tracks van The Arrival

The Arrival op Amazon.

The Arrival op Spotify

Luister naar The Arrival op Spotify.

Boekingen

Mail me voor een boeking.

The Arrival in Japan

Hieronder een foto van The Arrival in een cd winkel in Japan. Mogelijk door het succes op de site allaboutjazz.com bestelde een cd winkel in Japan een stapel.

De cd The Arrival ligt in de schappen van een Japanse cd winkel.

Recensie The Arrival in Jazzflits

Het Philip Baumgarten Trio: een recensie in Jazzflits van de cd The Arrival

Recensie Moors Magazine

Ga naar deze pagina voor de recensie van Moors Magazine van The Arrival.

Video's van het trio

Hieronder een paar films, voorbeelden van diverse bezettingen en nummers. Jeannette heb ik voor mijn moeder geschreven.

Naar de volgende Band pagina.

Terug naar de Bands pagina.